2009. december 3., csütörtök

Interaktív bútor

Újabb dolgot találtam, ami egészen közel áll az elképzeléseimhez (kár, hogy már megcsinálták a why not-osok).
Betű alakú szobrok a National Waterfront Museumnak (Wales ipari örökségének múzeuma). A „kertibútorok” egy-egy kiállítási tárgyra reflektálnak, így kötve össze a múzeumot és az előtte elterülő parkot.




















Olyan bútorokat kellene tervezni a könyvtárnak, amelyek illeszkednek az arculathoz. Nem tudom, hogy elvetendő ötlet volna-e olyan bútorokat létrehozni, amelyek például egy-egy híres író-, vagy könyv karakterét jelenítené meg. De mivel ez az első gondolatom ebben a témában, így valószínűleg másoknak is ez jut eszébe először. Bár a why not-osok ezt az első, primitív gondolatot egyből el is adták a múzeumnak. Ráadásul baromi didaktikus a kapcsolat a betűszobrok és a kiállított tárgyak között: egy kezdőbetű, és a betűvel egy tárgy neve. Mint az oviban a játék - mondjatok egy állatot ká betűvel... kiscica!
Na jó, de akkor is ilyet akarok csinálni. Vagyis nem akarok, csak szeretnék kilépni a kétdimenzióból, ha már egy épületről van szó.
S úgy érzem, hogy ezt talán össze lehetne hozni valahogyan a futurisztikus infrastruktúra tervvel is. Például olyan módon, hogy ezek a könyvtári térinstallációk interaktívak lehetnének. Vagy az irányító rendszerben megjelenhetnének. Mondjuk olyan baromság jutott eszembe elsőre, hogy Moby Dick alakú, hatalmas babzsák egy olvasósarokban.
Na és akkor felmerül a következő kérdés bennem: populárisabb elemeket kellene kiragadni a sztorikból, vagy olyan dolgokat, amelyeket nem ismernek széles körben, de érdekes, izgalmas lenne felfedeznie az olvasóközönségnek. Na, hát a válasz egyszerű: látványos, mindenki által könnyen dekódolható formákban kellene olyan információkat elrejteni, amelyek mélyebb rétegeit/összefüggéseit tárják fel egy-egy sztorinak (életútnak, jellemvonásnak, szereplőnek, stb.). Valószínűleg konzultálnom kellene olyan formákkal, akik éjt nappallá téve a szépirodalmat bújják, és mélységesen ismerik a világirodalmat.
Vagy valami olyan dolgot létrehozni, amiben hiperlinkek által mélységesen el lehet merülni egy-egy témában. Valami olyan dolgot létrehozni, amiért érdemes beülni a könyvtárba kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Bár nem mintha ez otthonról, a mezei internet segítségével ne lenne kivitelezhető, de biztosan lehet találni valami olyan formát, amiért mégis érdemes a könyvtárban nézelődni. Például olyan olvasószékek, amelyek akkor is feldobnak neked egy izgalmas témát, amikor csak úgy bolyongani mész be a könyvtárban. Ha épp nem tudod, hogy mit vennél ki, akkor az olvasószék ajánlana neked valamit, és a hipelinkeken szörfölve eljutnál valami olyan témához, ami érdekel, és az irányító rendszer egyből el is vezet ahhoz a könyvhöz, ami felkeltette az érdeklődésed. 
Bútor-workshopot kellene tartanom a könyvtár dolgozóival, hogy előrébb léphessek ebben a témában.
............................................................................................................................................................

Nincsenek megjegyzések: