2009. december 9., szerda

Terv

Na végre eljutottam oda, hogy már végre konkrét terveket is fel tudok pakolni ide. Előtte azonban fel kell vázolnom, hogy miként jutottam el idáig, mert már nagyon régen nem írtam le az eseményeket.
Még november 23-án volt egy szakmai nap a Designterminálban, ahol pont az arculattervezésről volt szó. Sokat vártam ettől a beszélgetéstől, de rá kellett döbbennem, hogy egy ilyen rövid kerekasztal beszélgetés csak arra jó, hogy a közhelyeket felvázolják a laikusoknak. Aki egy kicsit is járatos a dologban, annak semmi újat nem tudtak mondani ezalatt a két óra alatt. De azért muszáj összefoglalnom a legfontosabbakat, amiket én is szeretnék szem előtt tartani a tervezés során:
- Először is le kell fektetnem, hogy én egy vizuális arculati kézikönyvet szeretnék elkészíteni.
- Egy nyitott vizuális rendszernek szeretném megjelölni a sarokpontjait, amelyekhez nem kell szigorúan ragaszkodni. Így, ha a jövőben korszerűsíteni kell, akkor a rendszer rugalmassága miatt szinte a végtelenségig variálható.
- Olyan kortalan arculatot szeretnék létrehozni, amire nem lehet rányomni a 2010-ben készült pecsétet, hogy a későbbiekben ne leváltani kelljen, hanem csak átalakítani.
Ami azóta megfogalmazódott bennem ennek kapcsán az az, hogy nem a 2010-re vagy 2011-e szeretnék vizuális megjelenést tervezni a könyvtár számára, hanem egy lehetséges jövőképet szeretnék felvázolni, ami a kicsit távolabbi jövőt mutatja meg a könyvtár számára. Ugyanis már jó ideje beléptünk a számítástechnika világába, ahol egyre kevesebbet olvasnak az emberek, és egyre kevésbé ismerik ki magukat egy könyvtárban. Így én egy olyan könyvtárat vizionálok, amely egy többek között blogokon, googlen, youtubeon, facebookon, twitteren, e-mailen, ebookon, e-paperen és chaten felnőtt társadalmat tud korszerűen kiszolgálni. Így nem csak a vizuális megjelenésnek kell jövőbe mutatónak lennie, hanem a szolgáltatások rendszerét is komolyan át kell gondolni. Ez annyiban kötődik a témámhoz, hogy az egész könyvtárrendszernek olyan könnyen áttekinthetőnek és személyesnek kell lennie, mint ha csak a világhálón szörfözne az ember. Például olyanra gondolok, hogy az olvasók által bővíthetővé kellene tenni az egyes könyvekre vonatkozó keresőszavakat, és valahogyan integrálni kellene a könyvtár keresőrendszerét a googlebe. Így nagyobb valószínűséggel találna jó olvasnivalókat az ember a keresett témában, mert amúgy csak akkor megy fel a könyvtár külön keresőjébe, ha nagyon komolyan utána akar olvasni az adott témának. Úgy kellene működnie a keresőnek, mint az egyes internetes boltok keresőrendszerének: ha beírunk egy címszót a googleben, akkor az már egyből az adott kereskedelmi oldalon lévő találatokat hozza elő. Mivel manapság a legnagyobb hangsúly a hálózatokon van, így én a könyvtár egészét összeépíteném a netes hálózattal, sőt az egész rendszert a net alapjaira építeném újra.

Nincsenek megjegyzések: